Monday, February 12, 2007

(vegan) Beef Bourgeoisie

A recipe from the Paris Commune
Direkt från Paris Kommunen!
Photobucket - Video and Image Hosting

Beef Bourgeois
Två svurna fiender till den svenska eliten sammanstrålade i Biskopsgården för att koka ihop en gryta på the guts of the last capitalist. Det blev ett storkok av konspirationer och finkultur och resulterade i ännu ett lyckat möte bland några av Underground Cookings bästa.

Nedan finner du mötesprotokollet.

Så här fixar Biffen biffen åt dig (glöm inte att bjuda in grannen):

Ingredienser:
4 nävar borgarsvin eller sojakött (t.ex. veggos grytbitar)
1-1 1/2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 st lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin (eller rött matlagsningsvin)
3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 msk kinesisk soja
8-10 st scharlottenlök
200 g champinjoner
(ev en pytteliten skvätt liquid smoke)
2 msk hackad persilja
2 st morötter

1.Förväll sojaköttet enligt anvisningar på paketet. Pressa ur vattnet ordentligt så det kan ta så mycket smak som möjligt. Jag brukar för-smaksätta köttet i stekpannan på följande vis:

Häll i vanlig olja i stekpannan, häll i grillkrydda, soja, sweet and sour chilisås (eller häll i det du gillar som du brukar använda när du marinerar ditt sojakött så detsmakar bra), blanda sakerna i stekpannan och hetta upp den. Häll i det förvällda sojaköttet och blanda runt det ordentligt så att allt kött tar smak. Stek någon minut på hög värme. Sänk sedan till låg värme innan nästa steg.

2. Strö mjöl över köttet. Rör om väl. Pressa i vitlöksklyftorna. Lägg i salt, peppar, timjan, lagerblad och tomatpuré. Rör runt alltihop. Späd under omrörning med vin och buljong, låt det sedan koka upp. Tillsätt sojan och sjud grytan under lock på svag värme i typ en timma (om du vill ännu mer, en och en halv timma). Späd med mer vätska sen om det behövs.

3. Medans grytan får stå och laga sig själv kan du göra iordning resten av grönsakerna. Skala löken och dela den i grova bitar (dela den på hälften i eller i fjärdedelar, inte mindre). Ansa och putsa champinjonerna, dessa ska också delas grovt, i halvor eller fjärdedelar. Skala morötterna och skär dom i ringar eller halvringar. Stek lök, champinjoner och morötter för sig i en stekpanna. Salta litegranna. Här kan du om du vill hälla på en pytteliten skvätt liquid smoke. Lägg i grönsakerna i grytan och låt dom koka med dom sista 15-20 minuterna.

4. Servera grytan överströdd med persilja till ris (eller pasta, couscous eller potatis om du gillar det mer). Servera gärna med en sallad och lite bröd.


ENGLISH
[4 fist of soy protein]
[3/4-1cup margirin]
[2tbs. Flour]
[1tsp. Salt]
[some white pepper]
[1tsp. Thyme]
[1 bay leaf]
[2 minced garlic cloves]
[1tbs tomato paste]
[1/1cup red wine]
[3/4-1cup of veggi broth]
[1tsp. Chinese soy sauce, not Japanese!]
[8-10 scallion onions]
[200g. White mushrooms about 5-8 chopped]
[a SMALL amount of liquid smoke]
[2tbs. Chopped parsely]

1. Boil the soy protein in a pot of water for about 3-4 minutes, then press all the water out of the soy protein. You want to prepare a frying pan on high with olive oil or margirine to fry the protein to golden crispy nuggets. Add BBQ salt or season-all.

2. Sprinkle flour all over the soy protein, mix it up. Then pressthe 2 galic cloves into the pot. Mix the salt, pepper, thyme, bay leaf, tomato paste, and mix all. Pour in the veggie broth and red wine (dont worry fellow XedgersX the alcohol cooks out at high temp.) and let it all cook. Now pour in the chinese soy suace, mix the stew.

3. now fry the onions, carrots, and mushrooms in a seprate pan. salt lightly and add a pinch of liquid smoke. Add the veggies to the stew for the last 15-20 minutes.

4. serve stew with rice, potatoes, or couscous. Salad and bread recommended.