Monday, October 20, 2008

Carrot Bread: Vår bästa och enda hippiekompis


På 70-talet visste dom fanimej hur man tillverkade rediga prylar. Den här hushållsassistenten har hållt i 30 år och har ännu aldrig behövt servas. Det kallar jag kvalitet. Dessutom kan den så mycket mer än knåda degar, den mosar och maler vad du vill och stoppar vegankorv (om det går att hitta veganska korvskinn. Någon som vet?). Din perfekta 70-talskompis!

Mr. Stora Portioner, som tyvärr har lämnat sveriges socialistiska fäste för att knega i Oslo, lärde oss hur ett redigt bröd ska bakas. Vilken befrielse att äntligen sluta köpa de sanslöst tråkiga och osmakliga industribröd som säljs i butiken. Jag minns inte när jag med glädje senast köpte ett bröd. Däremot är det inte många saker i livet som slår ett nybakat bröd. Mmm... ugnsvarmt med en klick smör på...

Efter första jäsningen

Färdigt morotsbröd!

DAGENS BOKTIPS:
Den Hemlige Kocken, av journalisten Mats-Eric Nilsson. En riktigt bra bok som gör upp med det eviga matfusket. Vad finns egentligen i maten som skyltar med "hemlagat", "hälsosamt", och "endast naturliga tillsatser"? Ett måste att läsa för den matintresserade. Vi bjuder på ett utdrag om köpebröd ur kapitel 9, Vårt sorgliga bröd:

"Ett avgörande steg togs i början av 1960-talet vid den brittiska brödindustrins forskningsenhet i Chorleywood utanför London. Forskarna där vidareutvecklade en amerikansk produktionsmetod som kom att revolutionera det industriella sättet att baka bröd på. Syftet är att minska den tidsåtgång och de energikostnader som den traditionella tekniken kräver.
Istället för att behöva låta degen jäsa i två eller tre timmar upptäckte forskarna att man kunde pressa in såväl luft som vatten i degen med hjälp av höghastighetsmixrar. För att få den att jäsa ordentligt dubblade man jästmängden och tillsatte kemiska oxidanter, dessutom behövdes härdat fett för att ge brödet rätt stukturer.
Metoden minskade kostnaderna och gjorde att man kunde få ut med bröd av en mjölsäck eftersom degen nu kunde fås att absorbera så mycket mer vatten. Dessutom kunde man nu använda billigare vete, med lägre proteininnehåll."

Detta var alltså på 60-talet, kemisterna har tagit metoderna betydligt längre i våra dagar. Låna boken på ditt lokala bibliotek och läs mer om detta, om bake-off bröd och om allt annat i matväg vi stoppar i oss.

1 comment:

karin said...

Åh, sån har jag med! Så fin, så bra. Men jag vet inte om jag kan stoppa korv...