Sunday, November 15, 2009

Donuts: Peanut butter and chocolate frosting with hazelnut

Det här börjar bli en donutblogg, men jag kan inte hjälpa det för det är så kul att göra donuts. Gott är det också så klart. Här är ett recept som funkar rätt bra till själva degen. Men vi brukar alltid halvera satsen och det blir då 16 donuts vilket är mer än tillräckligt. Som glasyr kan vi rekommendera den från bilden ovan.

Här gjorde vi donuts förra gången.
Här gjorde vi donuts en annan gång.


Peanut butter frosting
50 g vegetabiliskt margarin
50-100 g jordnötsmör
1 msk sirap
3 msk vatten
massa florsocker (kanske 2-3 dl)

Smält smör, jordnötsmör och sirap i en kastrull. Blanda i vatten. Ta mer vatten om så önskas. Mer vatten betyder att man får balansera upp det med mer florsocker, och det är ju gott. Blanda till önskad smak och konsistens. Det ska vara ganska tjockt så att man kan snurra donuts i det så att det fastnar ett rejält lager. Är glasyren för lös så rinner den av och är den för tjock så blir det svårt att få upp något överhuvudtaget. Lagom är bäst. Alltid.

2 comments:

fredrik said...

omg så fina! måste testa sån glasyr. nästa gemensamma projekt får bli munkförsäljning :D jag tycker man brukar behöva power-jäsa dem några minuter i ugnen också precis innan fritering för att få den där superfluffigheten. tror du jag bara haft fel degrecept eller är jag besatt av fluff bara?

Underground Cooking said...

Powerjäsa? Menar du på runt 40 grader i ugnen? Jag tycker att degen jäser så bra ändå, dock behövde vi jäsa i ugn en gång då vi råkade överdosera med fett och degen blev tung som attan. Jag blir ju väldans nyfiken på hur receptet ditt ser ut, kan du skriva ut det eller länka till det? Ibland tycker jag att vårt recept kan göra donöttsen lite sega (dock alltid fluffiga!) och funderar på hur man kan förändra det.

Det kan man mycket väl vara så att du är sjukligt besatt av fluff och aldrig kommer bli nöjd, hur perfekta de än blir. Själv är jag besatt av lika delar fluff och den där känslan av att de ska smälta bort i munnen :-)