Thursday, November 5, 2009

Kanelbullar. Sallamnamn Bums.


Kanelbullar
Ett av våra bästa minnen från barndomen, ett av dem svåraste bakverken att hantera, och likaså försöker man om och om igen. Alla har något minne av någon släkting som blivit fostrad att baka kanelbullar dagarna ut och dagarna in...
Jag passade på att baka en plåt när jag ändå var "sjuk" från jobbet.

150 gram margarin
5 dl sojamjölk
1 dl socker
1 pkt jäst
kardemumma efter smak/känsla
lite salt.
c:a 14 dl vetemjöl

Smält smöret, blanda ut det med mjölken och när det är fingervarmt eller 37 grader, så skall du blanda ut det med jästen som du har smulat i en bunke. Häll i sockret, saltet och kardemumman. Häll i delar av mjölet tills degen slutar vara kladdig, men överdriv inte! Det är bättre att den är lite lite kladdig än att den är hård och mjölig. Låt degen jäsa i 30 minuter, innan du kavlar ut degen platt, och brer på margarin över hela degen, strör över kanel och socker, och sedan rullar ihop den.
Därefter skär du den i bitar, och låter den återigen jäsa på en plåt i 40 minuter.
Efter andra jäsningen gräddar du bullarna i ugnen på 250 grader. i cirka fem till sju minuter. Glöm dem inte för dem bränns lätt...

1 comment:

Anonymous said...

Det kan vara märkligt uppiggande att vara sjuk ibland. Heja kanelbullar!

/J