Monday, January 11, 2010

Sesamlimpa

Det här är ett svinenkelt morgonbröd. Det kräver ingen knådning men blir ändå riktigt fint tack vare den långa jästiden. Starta degen på kvällen och baka ut följande morgon.

Sesamlimpa
5-10 g jäst
450 g ljummet vatten (4,5 dl)
550 g vetemjöl
10-15 g salt

Använd en bunke som rymmer ca 3 liter. Lös upp jästen i vattnet. Rör ner mjöl och salt. Rör ordentligt i max en minut tills den verkar ha blivit en någorlunda jämn smet. Jag säger smet istället för deg för den är ganska så lös. Sätt på ett lock eller plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten. Jag låter den gärna jäsa 12 till 15 timmar. Men det går antagligen att baka ut efter 10 timmar. Det är ju lite beroende på hur mycket jäst man använder. Man kan se att den är färdigjäst när det har blivit bubblor som vill ta sig genom ytan och det ser ut som att degen vill kollapsa ner mot mitten. Men som sagt så har jag även bakat ut den innan den sett ut på det viset.

När den är färdigjäst så stjälp upp den på ett ordentligt mjölat bord. Ta tag i degen och dra ut den lite försiktigt och vik den en gång. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Fukta ytan och strö över sesamfrön. Täck med en duk och låt jäsa i ca 15-30 minuter.

Slå på ugnen på 275 grader. Ställ in en plåt som får stå där under hela uppvärmningen och bli het. När ugnen är klar brukar degen vara färdigjäst. Om man har varit försiktig med den på bakbordet så har den kvar sina fina gasblåsor och behöver inte stå så länge den här andra jäsningen.

Nu när det är dags att skicka in degen i ugnen gäller det att vara lite snabb i vändningarna. Förbered genm att ställa plåten med degen på ett ställe där plåten i ugnen kan få plats bredvid, så att man lätt kan dra över bakplåtspappret från den kalla plåten till den heta plåten. Förbered en blomspruta med vatten, eller ta fram några isbitar. Nu tar man ut den heta plåten och för över degen till den och skjutsar in plåten i ugnen igen. Spruta in rikligt med vatten eller skicka in isbitarna på ugnens botten.

Efter 5 minuter sänk värmen till 200-225 grader. Låt brödet bakas i totalt ca 30 minuter, eller kanske 35 minuter. Låt brödet svalna på galler. Om man vill ha en knaprig skorpa så låt det svalna utan duk, om man vill ha en mjukare skorpa så låt det svalna med en duk över sig.

9 comments:

Anonymous said...

näe fyyy för sesam!

Anonymous said...

mums med sesam!

Underground Cooking said...

Ni sesamklena oslobosatta får hålla er undan. Men för oss alla andra - mums!

Anonymous said...

Måste säga att ni jobbar på...

Gött Jobbat!

JONSBORGS

Underground Cooking said...

Gött mos, Jonsborg!

Björn said...

Gjorde detta recept och boostade det med lite surdeg dagen innan bakning. Det är mitt favoritrecept nu.

Underground Cooking said...

Gött tips där, Björn. Ska prövas nästa gång jag har en surdeg som står och pruttar i kylen.

rwadksa.com said...

شركة عزل فوم بالرياض
شركة عزل اسطح فوم بالرياض
عزل فوم بالرياض
شركات عزل فوم بالرياض
عزل الفوم بالرياض
افضل شركة عزل فوم بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف سجاد بالرياض
شركات تنظيف البيت بالرياض
افضل شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
غسيل خزانات بالرياض
تنظيف المنازل بالرياض

rwadksa.com said...

علاج الشعر بالبروتين والكرياتين
علاج الشعر بالبروتين
علاج الشعر بالبروتين بالرياض
متخصصة علاج الشعر بالبروتين البرازيلى
افضل متخصصة بروتين بالرياض
فرد الشعر بالبروتين
متخصصة بروتين وكرياتين بالرياض
متخصصة بروتين للشعر المجعد والجاف بالرياض