Tuesday, September 11, 2007

Pizza, we want everything: Vi vill ha allting


I Italien kom hösten 1968 att kallas "den heta hösten". Det blev en period då 5,5 miljoner italienare gick i strejk och ockuperade fabriker. Man protesterade mot det höga tempot på de löpande banden, ackord, och ohälsosamma arbetsvillkor. På FIAT-fabriken i Turin gick protesterna under parollen "Vi vill ha allting". Men motståndet visade sig inte bara i öppna konflikter utan även i det dolda som sabotage och maskning, maskningen uppgick till så höga siffror som 28% i sitt per arbetare och vecka. Den autonoma rörelsen var stark och visade sin tydliga avsky mot partier och fackföreningar som försökte styra och kuva det spontana motståndet som ofta ansågs som allt för militant. De autonoma svarade med att gå samman och bilda Autonomia Operaia Organizatta som skulle skapa en autonom politik utifrån människors direkta behov och inte ifrån någon abstrakt politisk ideologi. Deras kamp var tydlig - Mer lön och mindre arbete.


De autonoma teoretikerna analyserade arbetets betydelse med hjälp av Karl Marx teorier och lade fram nya begrepp som "den sociala fabriken". Allt i livet hade reducerats till arbete och samhället hade blivit en fabrik som hela tiden reproducerade sig själv. Även när vi inte arbetar så konsumerar vi, vilar, tränar och super för att vila upp oss, så att vi återigen kan härda ut på arbetet ännu en vecka till och en vecka till.

Läs mer om de hetlevrade klasskämparna och om den historiska bakgrunden till den autonoma marxismen här.

Herr vegankrubb kom till götet och vi sammanstrålade på restaurang Pasta Haus som ligger på Nordenskiöldsgatan och pratade mat och arbete. På kvällen fortsatte vi med det italienska temat och bakade oss en pizza.


Här är ett gammalt familjerecept på en riktigt god pizzadeg.
1 paket jäst
8 dl vetemjöl (ca.)
3 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke. Blanda med 3 dl ljummet vatten, tillsätt oljan. Rör ner mjölet och saltet och knåda ett par minuter. Om degen är för kladdig så tillsätt lite mer mjöl. Låt jäsa under en duk i 30-45 minuter. Degen räcker till två tunna pizzaplåtar eller till en tjockbottnad pizza. Vi brukar göra 1 pizza.

1 comment:

Anonymous said...

Vogliamo Tutti!!!