Wednesday, July 25, 2007

Vegan Seafood: Havets frukter


Vi köpte några ex av Veganvraks matfanzine "Grönsakslandet" på Veggomässan. Vi har läst det från pärm till pärm 100 gånger (rekommenderas som toaläsning), och nu var det äntligen dags att pröva mästerkockens geniala Fiskgratäng. Helt fantastisk! Köp fanzinet för den löjligt låga summan av 10kr, läs alla nördiga fakta om sojabönan och laga den underbara maten.

FISKGRATÄNG (recept av Veganvrak)
Mos:
10 potatisar
en klick margarin
4 dl sojamjölk
salt, vitpeppar

500g fast tofu
Det gröna på en purjolök
1 liten röd paprika

Sås:
2 dl havregrädde
1 dl sojamjölk
1 msk pressad citron
1 tsk rökarom
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
1 msk tångkaviar
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen, skär i mindre bitar, koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet, mosa tillsammans med margarinet. Tillsätt mjölk tills moset fått rätt konsistens. Smaka av det med salt och vitpeppar.

Skär tofun i skivor, typ en cm tjocka eller så. Lägga dom på en tallrik och stänk/pensla med citron och rökarom, och peppra och salta lite. Strimla purjon fint och skär paprikan i små bitar. Fräs det i olja ett par minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädde och mjölk i pannan och låt det koka upp. Lägg i citron, rökarom och tångkaviar och låt det småkoka i några minuter. Ha sen i dill och persilja, och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa moset längs kanterna i en smord ugnsform. Lägg tofubitarna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll sedan över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills moset fått en fin färg. Smaklig måltid!

Thursday, July 19, 2007

BBQ Burgers, BBQ-beer (asault and) battered Shrimp from the North Cakalaka!

With this being the first communique from the Greensboro chapter, Local 68 of Underground Kitchen Federation we would like to say, "it seems like these days are dark days and there is no stopping the US war machine but even the smallest light will shine in darkness"!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

If you are ever down and feel like we do most of the time living in the belly of the beast you can look for both inspiration, good cookin', and a better mood...join us and straight hanging with friends is where it's at! Politically speaking Sweden's antifascists are militant and streetwise enough to inspire anyone but in the US its the past that we have to reinvent. Remember now, in America we've had and have one of the most vicious anti-communist, anti-union, and anti-worker currents sweep through our history with patriot league thugs terrorizing unionized workers, police departments across the country waged a war against the Black Panthers and Black communities, and sell-out unions that watered down their actions(no more dynamite) and politics to get in line with World War I patriotism leaving smart workers who realized that the working-class has no nation out to dry. The Industrial Workers of the World, IWW(I Won't Work),or better known as Wobblies! never caved or stopped their relentless class-war filled with sabotage, wildcat strikes, and all types of tactics in persuit of abolishing wage-slavery! It is with this spirit of defiance, determination, and bottom-up vengeance that Local-68 of UKF will bring the best, by any means necessary!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

BBQ Burgers

The secret to making these burgers means that you have to get a grip on some Gimme Lean (Soy) ground sausage or something that resembles ground beef, one big yellow onion, garlic, herbal salt, pepper, lemon, and Jack Daniel's Honey Smokehouse BBQ sauce or ICA BBQ hickory grill, Vegan Gourmet Chedder cheese, and Hot Sauce (Carolina BBQ suace used in our Buffalo chicken wings will do).

1. in a mixing bowl put Gimme Lean sausage or ground (soy)beef, 2 chopped garlic cloves, one chopped onion, a sqeeze of lemon, 2 table spoons of hot sauce, a 1/2cup(3dl.)BBQ sauce, and MIX IT ALL UP!

2. roll patties in your hand and slap them ready for grilling!

3. GRILL GRILL!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

BBQ Shrimp

This all depends on if you can get your hands on soy shrimp from your local Asian butik and then just marinade in your BBQ sauce, brown suger, lemon, and garlic.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

BBQ Tofu Steaks

1. FIRM! Firm tofu (freeze and thaw your tofu to get that shit more firm) and marinade in BBQ suace mix, lemon, salt, pepper, and herbs of choice.

2. GRILL EM UP, LIGHT EM UP!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

NORTH CAROLINA, COME ON AND RAISE UP!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Rent-o-vate, Bryt upp golvet

Underground Cooking bjöd in sig själva en regnig kväll till två hardcore-kockar på Vårväderstoget i Biskop: Sahara och Mad Gardener (se bilden till höger). Dom slog ett slag för självhushållning och bjöd på mat helt och hållet från egen täppa. De har gjort precis som alla andra i förorten som vill odla själva och brutit upp golvet i vardagsrummet och gjort det till en 25 kvadrat stor odlingslott. Där växte allt från potatis och kålrötter till spenat och de ljuvaste sparrisarna. Det var bara till att ta av sig barfota och trampa vägen genom jordgolvet för att ta sig till matbordet. Vår egna stolta basilikakruka på balkongen kändes inte fullt så imonerande längre.

Det bjöds på en dundrande sommarmiddag bestående av rädissallad med färskpotatis, ultramarinerade champinjoner, smördegsinbakade sparrisar, gräslöksås och tångkaviarsås. Till efterrätt serverades rabarberpaj med vaniljsås och engelsk tantpaj, kanelbullar, te, och motvilligt serverades det även en kopp kaffe.

Som uppmuntran till att odla själva tvingade värdparet på oss en liten skum påse med frön som de påstod skulle bli rädisor. Vi vågade inget annat än att tacka och ta emot. Trots vår skepsis har vi nu ändå planterat dom enligt konstens alla regler. Så nu är det bara att vattna, vänta och se.

Och glöm inte att fira World Naked Gardening Day.

Sunday, July 15, 2007

The last supper


We gathered this cloudy day to wish two of Underground Cookings most loved cooks a happy stay in their new home in Greensboro, North Carolina. Sad but brave; they have left Hisingen to spread the taste of revolution in USA. We all felt like we have come a long way in our struggle to unify the workingclass of Gothenburg therefor it's time to intensify and grow. So these two vegan warriors did the right thing and went back to the backwoods of Bush-land.

Greensboro is a dangerous place in the dirt poor south, with a widely divided workingclass. There are many obsticles to come and many victories to be won and we wish them all the best. But this is not the last that we see of them, the two heroes will be reporting here on our blog just the same as before. And we look forward to see you in two months when parts of the UKF will come visit. This was the last supper just for the time being but as UC is now carved into flesh we will never be apart. Good luck and bon voyage!